Preskriptionstid för privata skulder

En preskriptionstid för privata skulder (konsumentskulder) sträcker sig upp till 3 år, därefter har den du är skyldig pengar inte längre laglig rätt att kräva återbetalning. Men det finns viktiga undantag och regler att ha koll på – särskilt om skulden gått vidare till inkasso eller Kronofogden.


2 min läsning

Olika preskriptionstider

En preskriptionstid för skulder hos privatpersoner varierar beroende på vad skulden gäller och vem som kräver betalning. Här är några vanliga preskriptionstider:

  • Privatlån och banklån – 3 år

  • Kronofogden och inkasso – 3 år

  • Konsumentskulder (exempelvis obetalda fakturor) – 3 år

  • Skulder till staten (exempelvis skatter och böter) – 5 år

Förlängning & avbrott

En skuld kan förlängas genom ett preskriptionsavbrott, vilket gör att en ny preskriptionstid börjar löpa. Exempel på avbrott inkluderar:

  • Du erkänner skulden genom att betala en del av den eller begära en avbetalningsplan

  • Långivaren skickar ett skriftligt krav eller en betalningspåminnelse

  • Skulden skickas vidare till inkasso eller Kronofogden för indrivning

Om ett preskriptionsavbrott sker, börjar en ny preskriptionstid löpa från det aktuella datumet.

Inkassoskulder

Om din skuld skickas till inkasso betyder det att ett inkassoföretag försöker driva in skulden. En inkassoskuld får inte automatiskt längre preskriptionstid, men om du svarar på ett krav, erkänner skulden eller gör en betalning kan preskriptionstiden förlängas.

Skulder hos Kronofogden

En skuld hos Kronofogden preskriberas efter 3 år, men fordringsägaren (det företag du är skyldig pengar) kan förlänga tiden genom preskriptionsavbrott. Det är därför viktigt att förstå dina rättigheter och invända om du anser att en skuld är preskriberad.

Invändning

Om någon försöker driva in en skuld som du anser är preskriberad har du rätt att invända mot kravet. Det innebär att du bestrider skulden och meddelar att den inte längre är giltig på grund av preskriptionstiden.

För att invända mot en skuld behöver du skriftligen:

  • Ange att du bestrider kravet.

  • Förklara varför kravet är felaktigt, till exempel att preskriptionstiden har passerat.

Din invändning kan skickas på följande sätt:

  • Via e-post till den som kräver betalning.

  • Via brev till inkassoföretaget, fordringsägaren eller Kronofogden.

Om skulden redan har gått till Kronofogden prövar de din invändning och beslutar om indrivning får ske eller inte. Tänk på att Kronofogden inte kan ändra ett beslut som redan är fastställt, utan enbart ta hänsyn till omständigheter som uppstått efter att kravet fastställdes.

Frågor och svar

Hur vet jag om min skuld är preskriberad?

Om det gått 3 år utan att du gjort en betalning, erkänt skulden eller fått krav från fordringsägaren är skulden preskriberad.

Vad ska jag göra om du får krav på en preskriberad skuld?

Nej, en fordringsägare har inte rätt att kräva in en skuld som är preskriberad. Däremot är det inget som hindrar företag från att fortsätta skicka krav.

Kan en preskriberad skuld drivas in?

Skriv till företaget eller personen som kräver betalning och meddela att du bestrider skulden eftersom den är preskriberad. Om kravet skickas vidare till Kronofogden, invänd skriftligen och begär att de ska pröva preskriptionen.

Kan jag få lån om jag har en preskriberad skuld?

Ja, en preskriberad skuld påverkar inte din kreditvärdighet eftersom den inte längre är aktiv. Däremot kan tidigare betalningsanmärkningar göra det svårare att få lån hos traditionella banker. Många långivare erbjuder dock alternativet att låna pengar utan UC och med betalningsanmärkningar.